ニューバランス
replique montre pas cherreplique chanel montres replique audemars piguet montresreplique hublot montres
Scarpe calcio scontate
ralph lauren saleralph lauren shirtsralph lauren usaralph lauren jacketralph lauren shortsralph lauren outlet onlineralph lauren sweater
Nieśność kur | PIAGRO.pl

Opublikowano 01-07-2011 o 12:49

Nieśność kur


Jakość odchowanych kurek ma wpływ na wyniki produkcyjne w okresie nieśności.

Bardzo ważne jest również zapewnienie optymalnych warunków żywieniowych i zoohigienicznych przez cały okres użytkowania kur.

Kurczęta do 4 tygodnia odchowu zwiększają 4-krotnie masę ciała. W tym czasie następuje intensywny rozwój szkieletu, po czym między 6 a 10 tygodniem rozwijają się mięśnie i przychodzi okres powolnego wzrostu do 16 tygodnia życia ptaków. Kurki te przygotowują się do rozpoczęcia produkcji nieśnej i winny być wyrównane względem masy ciała, aby wejść w nieśność prawie równocześnie w wieku ok. 19 tygodni. Taki odchów daje szansę na osiągnięcie wyższej produkcji w stadzie. Jeśli kury w tym okresie są bardzo zróżnicowane pod względem masy ciała, wówczas lżejsze są wykorzystywane przez cięższe, co skutkuje wzrostem upadków. Może też mieć wpływ na opóźniony i nieprawidłowy szczyt nieśności. Niewyrównane stado jest wynikiem przebytych chorób, zbyt późnego ograniczania zużycia paszy i nie zapewnienie wymogów z zakresu dobrostanu. Stres związany z wczesnym przenoszeniem ptaków z wychowalni do kurnika również zakłóca proces produkcji. Należy brakować słabe nioski (z żółtym dziobem i bez grzebienia), jednak nie wcześniej niż po szczycie nieśności, tj. po 40 tygodniu życia.

Śmiertelność w stadzie nie powinna przekroczyć 4%. Efektem prac hodowlanych z ostatnich lat jest stały wzrost nieśności kur przy jednocześnie lepszym wykorzystaniu pasz. Wybór zestawu towarowego kur niosek jest w gestii producenta, który kieruje się z reguły preferencjami konsumenta (masa jaja czy barwa skorupy).

Żywienie musi uwzględniać potrzeby bytowe i produkcyjne, co ma istotny wpływ na końcowy efekt ekonomiczny. Do 3 tygodnia życia ptaki żywi się do woli, następnie do 9 tygodnia należy zwiększać dawkę paszy o 5 g dziennie/ptaka. Następnie do okresu przednieśnego, tj. 18 tygodnia życia zaleca się stosowanie diet niskoenergetycznych i niskobiałkowych zwiększając dzienne dawki pasz do 4 g tygodniowo. Jest to zgodne z zasadą, że wraz z wiekiem maleje zapotrzebowanie na białko. Badania prowadzone przez panią dr inż.  Alinę Rachwał potwierdzają, że kurki lżejsze po wychowie niosą tyle samo jaj co cięższe i odznaczają się lepszymi wskaźnikami wykorzystania paszy.      

W okresie chłodu wzrasta spożycie pasz, maleje natomiast podczas upałów, co ujemnie wpływa na efekt produkcji. Pasze należy podawać o ustalonych wcześnie porach i do ½ pojemności karmideł aby uniknąć strat i przewarstwienia pasz.
Innym czynnikiem żywieniowym jest woda. Zazwyczaj ptaki spożywają jej 2 razy więcej niż paszy. Poidła powinny być łatwo dostępne dla ptaków, a woda w nich czysta i chłodna.

Najodpowiedniejsza temperatura w kurniku wynosi 21–25 st.C. Wyższe temperatury mają wpływ na niższe spożycie paszy i obniżenie grubości skorupy jaja. Dodatek kwasu askorbinowego do paszy lub wody łagodzi skutki wysokich temperatur powietrza.
Optymalna wilgotność powietrza w kurniku powinna wynosić 60–70%.

Obsada ma również istotny wpływ na produkcję kur. Za wysoka ogranicza ruchliwość ptaków, przez co zwiększa zapylenie i podatność na choroby układu oddechowego. Przy małej obsadzie wzrasta również zużycie paszy na jednostkę produktu oraz trudno utrzymać właściwą temperaturę i wilgotność w pomieszczeniu. Wymagana obsada dla kur niosek wynosi 6–8 ptaków/m2.

W wychowie kurcząt dążymy do tego, aby dzień świetlny był krótki (nie wolno zwiększać długości dnia świetlnego w tym okresie), natomiast w produkcji nie wolno skracać dnia świetlnego, aby nie doprowadzić do obniżenia nieśności. W chowie podłogowym, jak i w klatkach można przyciemniać światło w kurnikach w celu zapobieżenia kanibalizmowi ptaków, a tym samym można pominąć  zabieg przycinania dziobów.

Na równomierny przebieg nieśności ma wpływ długość dnia, czyli liczba godzin światła na dobę (15–16 h). W celu utrzymania właściwej długości dnia świetlnego, oświetlenie sztuczne włączyć można rano jeszcze przed wschodem słońca, a nie wieczorem, gdyż  naturalne zapadanie zmierzchu korzystnie wpływa na masę jaj.

Przy chowie tradycyjnym w kurnikach z oknami w okresie późno-jesiennym i zimowym o krótkim dniu świetlnym należy pomieszczenie doświetlać światłem sztucznym do wymaganej liczby minimum 14 godzin. W chowie przyzagrodowym światło naturalne jest korzystniejsze z uwagi na jego działanie bakteriobójcze i wytwarzanie w organizmie witaminy D, regulującej przemianę wapniowo-fosforową, co ma związek z właściwym rozwojem kośćca i zapobiega krzywicy.

Celem wentylacji kurników jest usunięcie szkodliwych gazów i wprowadzenie w ich miejsce świeżego dobrej jakości powietrza. Elektroniczny system wentylacji daje możliwość utrzymania w czasie produkcji czystego powietrza poprzez przerywaną pracę wentylatorów.

Ciągłe dostarczanie do kurnika jednorodnego dobrej jakości powietrza na poziomie ptaków pozwala im pozostać w dobrym zdrowiu i odpowiednio wykorzystać swój potencjał produkcyjny.

autor: Janusz Wojciechowski, KPODR Minikowo
artykuł pochodzi z KPODR

Autor: KPODR

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz swoje konto możesz się zalogować.
Nie posiadasz jeszcze konta? Możesz się zarejestrować.

Wybrane produkty z platformy handlowej

pozostałe produkty

Nazwa Cena Do końca
KORA OGRODOWA OCIEPLACZ, TORFY WARSZAWA - zdjęcie 1 KORA OGRODOWA OCIEPLACZ, TORFY WARSZAWA 12.50 PLN
52 dni
Drzewka owocowe, krzewy owocowe Warszawa Wawer - zdjęcie 1 Drzewka owocowe, krzewy owocowe Warszawa Wawer 24.00 PLN
142 dni
Piasek w workach producent WARSZAWA - zdjęcie 1 Piasek w workach producent WARSZAWA 9.00 PLN
52 dni
SÓL DROGOWA, PIASEK W WORKACH, WARSZAWA - zdjęcie 1 SÓL DROGOWA, PIASEK W WORKACH, WARSZAWA 59.00 PLN
52 dni
brak zdjęcia Elementy skrzynek, kantowka 500.00 PLN
6 dni