Opublikowano 02-08-2011 o 13:46

Recepta na kiszonkę z traw ? dobrze ugnieść i przykryć


Oprócz kiszonki z kukurydzy w dawce dla krów powinna być też kiszonka z traw. Bez dobrej jakości kiszonek nie ma szans, aby krowy osiągnęły wysoką wydajność.

Trawy od dawna były stosowane w żywieniu krów. Przy czym najczęściej była to zielonka lub pastwisko latem, a siano zimą. Obecnie w żywieniu krów wysokowydajnych zalecane są przez cały rok kiszonki. Dzięki temu lepiej wykorzystywany jest posiadany areał, gdyż trawy najczęściej uprawiane są na gruntach ornych, przez co uzyskiwane plony są wyższe. Największą zaletą kiszonki jest jej stabilny skład, który w przypadku pastwiska zmienia się z dnia na dzień. Również znacznie łatwiej zebrać trawę na kiszonkę niż na siano, gdzie o jakości w znacznej mierze decyduje ładna pogoda, której na ogół brakuje. Kiszonka z traw ma wyższą wartość pokarmową niż siano. Wartość kiszonki zależy od terminu zbioru

Termin pierwszego zbioru oraz częstotliwość koszenia są najważniejsze dla jakości kiszonki.
Pierwszy pokos powinien nastąpić od fazy strzelania w źdźbło do fazy kłoszenia. Wówczas zawartość suchej masy wynosi ok. 20 %, w tym ok. 20 %, białka, ok. 20 % włókna i ok. 10 % cukrów prostych w suchej masie.



Opóźnianie terminu koszenia powoduje nieco większe plony, ale pogorsza strawność i jakość paszy.

Wraz ze wzrostem maleje ilość białka, a rośnie ilość włókna i węglowodanów strukturalnych (celulozy, hemiceluloz, substancji pektynowych).
Przez to spada również wartość energetyczna paszy. Po skoszeniu trawa powinna być lekko podsuszona do zawartości 30-35 % s.m. Błędem jest produkcja tak zwanych sianokiszonek, gdy zawartość suchej masy przekracza 40 %. Wówczas takiej kiszonki nie można dobrze ugnieść i często ulega pleśnieniu i gniciu.

Nie należy robić sianokiszonek, gdy zawartość suchej masy przekracza 40 %.

Zazwyczaj w uprawie gruntowej można zebrać w odstępie 30-35 dni 4 pokosy traw, a przy obfitym nawożeniu azotem nawet 5 pokosów. Ostatni pokos nie powinien być zbierany później niż w pierwszej dekadzie października.

Kiszonka z traw przez cały rok
Nie może być sytuacji, że przez 1-2 miesiące zabraknie kiszonki. Kiszonka z traw musi wystarczyć dla wszystkich zwierząt na cały rok.

Aby wyliczyć roczne zapotrzebowanie należy pomnożyć ilość zjadanej kiszonki z traw przez liczbę krów. Jeżeli w dawce jest np. 20 kg kiszonki, to przez cały rok krowa zje jej: 305 dni laktacji x 20 kg + 60 dni zasuszania x 7 kg = 6.500 kg
Trzeba uwzględnić też rezerwę: 6.500 kg + 20 % rezerwy = ca.8.000 kg
Kiedy stado liczy np. 50 krów, to rocznie potrzeba: 50 krów x 8.000 kg = 400 ton

Roczne spożycie należy podzielić przez plon, który w dobrych warunkach pogodowych może wynosić ponad 15 ton suchej masy z hektara, czyli ok. 40 ton świeżej masy: 400 ton : 40 ton/ha = 10 ha.

Aby sporządzić bilans kiszonki z traw dla całego stada, trzeba jeszcze uwzględnić kiszonkę dla jałówek, cieląt i opasów. Gdy gleby są słabsze i plony niższe, to ilość uprawianego areału należy zwiększyć.

Zakiszanie traw i lucerny
Trawy i lucerna nie zakiszają się łatwo, ponieważ posiadają mniej węglowodanów (cukier, skrobia), a więcej związków buforujących takich jak białko, czy popiół. Aby zapewnić intensywny i szybki spadek wartości pH w zakiszanej paszy muszą być stworzone optymalne warunki do rozwoju kwasu mlekowego.

Bakterie fermentacji mlekowej konkurują o pokarm z naturalnie występującymi w kiszonce szkodliwymi mikroorganizmami.

Clostrida, drożdże i pleśnie przekształcają kwas mlekowy w szkodliwy kwas masłowy

Przy niekorzystnych warunkach, takich jak np. zbyt mała koncentracja rozpuszczalnych w wodzie cukrów zostaje zahamowany wzrost bakterii kwasu mlekowego. Przez to również nie spada dostatecznie szybko wartość pH i rozprzestrzeniają się w niej konkurencyjne mikroorganizmy. Clostridia rozkładają białko i aminokwasy do amoniaku. A wysoka zawartość amoniaku powoduje pogorszenie procesu fermentacji.

W takiej kiszonce brakować będzie przede wszystkim białka nie ulegającego rozkładowi w żwaczu i przechodzącego do jelita cienkiego.

A można tego całkowicie uniknąć. Dlatego tak ważna jest wysoka zawartość bakterii kwasu mlekowego na początku procesu zakiszania. Dzięki preparatowi Labacsil Bakterie zostają dodatkowo wprowadzone bakterie fermentacji mlekowej, które szybko się namnażają i wypierają szkodliwe mikroorganizmy. Niepożądane bakterie nie mają szans na rozwój.



Bele, rękawy, pryzmy, silosy
Aby przez cały rok dysponować dobrą kiszonką nie można pozwolić sobie na to, aby cały dotychczasowy wysiłek i olbrzymie nakłady finansowe zostały zniweczone przez złe przechowywanie kiszonki.

Najdroższa jest kiszonka złej jakości. Dobra kiszonka jest zawsze tania
W gospodarstwach małych do 20 krów bardzo często przechowuje się kiszonkę w belach owijanych folią. Jest to najdroższy sposób przechowywania. Ale zawsze lepiej mieć dobrą kiszonkę z droższych balotów niż byle jaką z najtańszej pryzmy.

Gospodarstwa większe powinny postawić na silosy. Jest to inwestycja, która kosztuje, ale na pewno zwróci się po kilku latach. Tylko silosy umożliwiają dobre ugniecenie, a co za tym idzie fermentację mlekową w warunkach beztlenowych. Pryzma, najtańszy sposób przechowywania kiszonki, ma tę wadę, że nigdy nie da się jej dobrze ugnieść po bokach, dlatego zawsze na brzegach będzie kiszonka gorszej jakości, a część trzeba będzie nawet odrzucić jako nie nadającą się do skarmiania.
Następnym minusem w niektórych pryzmach jest brak utwardzonego podłoża, co utrudnia napełnianie, ugniatanie, jak i wybieranie kiszonki.

Rękawy doskonale pełnią rolę silosu pomostowego między starą, a nową kiszonką. Kiszonka w głównym silosie powinna wystarczyć nie dłużej niż na 11 miesięcy. Powinniśmy zdążyć opróżnić silos ponad miesiąc wcześniej przed następnym napełnieniem go nową kiszonką.

Trawy zakiszane razem z kukurydzą
Kiszonka z traw dostarcza przez cały rok przede wszystkim białko w dawkach dla krów, opasów i owiec. Dlatego doskonale komponuje się z kiszonką z kukurydzy, która jest głównym źródłem energii.
Kiszonka z traw posiada ponadto znacznie więcej włókna strukturalnego. W gospodarstwach mniejszych zaleca się zakiszać kiszonkę z traw razem z kiszonką z kukurydzy, wówczas taką kiszonkę szybciej się wybiera, przez co jest bardziej stabilna po otwarciu silosu. (rk)

Samo Magazyn NR 2 lipiec/sierpień 2011

Autor: Sano Magazyn

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz swoje konto możesz się zalogować.
Nie posiadasz jeszcze konta? Możesz się zarejestrować.

Wybrane produkty z platformy handlowej

pozostałe produkty

Nazwa Cena Do końca
Owocowe drzewka, krzewy Warszawa - zdjęcie 1 Owocowe drzewka, krzewy Warszawa 24.00 PLN
125 dni
Sprzedajemy rafinowany olej słonecznikowy - zdjęcie 1 Sprzedajemy rafinowany olej słonecznikowy - 47 dni
CHLOREK WAPNIA, SODU, ŁOPATY DO ŚNIEGU WAWER - zdjęcie 1 CHLOREK WAPNIA, SODU, ŁOPATY DO ŚNIEGU WAWER 24.00 PLN
215 dni
PIASEK W WORKACH WARSZAWA WAWER non-stop - zdjęcie 1 PIASEK W WORKACH WARSZAWA WAWER non-stop 9.50 PLN
125 dni
TORF, KORA, TORFY, SUBSTRAT, SUBSTRATY, WARSZAWA - zdjęcie 1 TORF, KORA, TORFY, SUBSTRAT, SUBSTRATY, WARSZAWA 17.50 PLN
125 dni