replique montre pas cherreplique chanel montres replique audemars piguet montresreplique hublot montres
camisetas de futbol baratascamisetas futbol clubes 2016 17camisetas futbol clubes ninos 2016 17camisetas futbol mujeres 2016 17
cheap Ray-Ban sun glasses
ニューバランス
Hipowitaminoza E | PIAGRO.pl

Opublikowano 22-08-2012 o 10:34

Hipowitaminoza E


Biologiczna rola witaminy E dla organizmu nie została jeszcze dostatecznie wyjaśniona.

Witamina ta jest naturalnym i bardzo wydajnym przeciwutleniaczem, ponieważ każda z jej cząsteczek zdolna jest do wychwytywania ogromnych ilości rodników. Chroni ona tłuszcze błon komórkowych przed ich uszkodzeniem, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego, wątroby i gruczołów dokrewnych oraz uczestniczy w procesach rozrodu.

Świat roślinny jest bogatym źródłem witaminy E. Głównym produktem do jej otrzymania są oleje z kiełków różnych nasion, a przede wszystkim pszenicy. Duże ilości tej witaminy znajdują się także w kiełkach ryżu, żyta, bobiku, kakao, w liściach sałaty i lucerny. W organizmie zwierzęcym wit. E magazynowana jest w tkance tłuszczowej, wątrobie, mięśniach, nerkach, nadnerczach, łożysku i w przednim płacie przysadki mózgowej. Wchłanianie wit. E odbywa się głównie w jelicie cienkim, jednak z ogólnej ilości tej witaminy zawartej w zielonych paszach resorbowana jest w 1-3%.

Objawem niedoboru wit. E jest głównie zmniejszenie ilości czerwonych krwinek i ich wysycenie barwnikiem krwi. Hipowitaminoza występuje u przeżuwaczy głównie w okresie żywienia zimowego. U poszczególnych gatunków zwierząt niedoborem mogą być dotknięte różne komórki i tkanki, z tego względu obraz kliniczny hipowitaminozy jest zróżnicowany.

KROWY

U krów mlecznych niedobór wit. E występuje stosunkowo rzadko. Jednak powstawaniu dystrofii wątroby sprzyja niedobór wit. E w połączeniu z niedoborem selenu, co prowadzi do wzrostu liczby przypadków mastitis oraz przedłużenie czasu ich trwania. Wzrasta też liczba krów z zatrzymaniem łożyska. Niedobór tej witaminy jest jednym z czynników wywołujących syndrom tzw. tłustej krowy, coraz częściej obserwowany w stadach krów wysokowydajnych. W niedoborze wit. E u cieląt, zwłaszcza przy wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych w paszy, występuje ciężkie zwyrodnienie mięśnia sercowego. Najczęściej w pierwszym miesiącu życia obserwuje się przyjmowanie nieprawidłowej postawy, z wyginaniem grzbietu i podciąganiem kończyn pod brzuch oraz trudności w poruszaniu się. Kończyny przednie są ugięte, tylne wyprostowane i szeroko rozstawione, a łopatki wystające w górę. Mięśnie wykazują silne napięcie albo charakterystyczne drżenie. Stwierdza się zaburzenia w układzie krążenia, tętno przyspieszone, słabo wyczuwalne i niemiarowe. W bardziej zaawansowanym stadium dochodzi do porażeń i niemożności poruszania się cieląt, następnie pojawia się duszność i biegunki. Zwierzęta stają się znacznie osłabione, nie podnoszą się, nie przyjmują pokarmu i często padają.

OWCE

Z ogólnych objawów przy niedoborze witaminy E u owiec obserwujemy apatię, szybkie męczenie się, kulawiznę, niezborność ruchu, spadek apetytu i ślinotok. Jagnięta niekiedy padają na ziemię, a leżąc przeginają głowę do tyłu, w moczu pojawia się cukier, aceton i aminokwasy. Następuje zgrzytanie zębami, a wskutek osłabienia serca i zwyrodnienia mięśni szkieletowych zwierzęta giną.
U tryków objawy awitaminozy występują wcześniej niż u maciorek. W ciągu kilku tygodni lub miesięcy zmniejsza się masa ciała i zmienia wygląd jąder. Plemniki tracą ruchliwość, następnie ulegają degeneracji i stają się niezdolne do zapłodnienia. Przy ostrej awitaminozie zanika instynkt płciowy oraz następuje funkcjonalna sterylność wskutek degeneracji nabłonka narządów płciowych. Samice pozbawione wit. E zachowują co prawda zdolność do produkowania komórek jajowych i mogą być zapłodnione, ale następuje przedłużenie ciąży, a jagnięta, które przyszły na świat są słabe i źle się chowają. W razie pogłębiania się tego stanu noworodki przychodzą na świat martwe. W bardzo posuniętej awitaminozie płody obumierają i są resorbowane. Podawanie dodatkowo wit. E owcom - matkom powoduje wzrost jej zawartości u matek, ale nie przyczynia się do jej wzrostu o jagniąt i nie zapobiega u nich dystrofii mięśni. Jednak bezpośrednie podawanie tej witaminy jagniętom skutecznie zapobiega tym schorzeniom. Dostępność wit. E w mleku matki jest dla jagniąt ograniczona, a jej regeneracja zmniejszona wskutek braku różnych komponentów dietetycznych w mleku.

ŚWINIE

U świń przy niedoborze witaminy E powstaje tzw. toksyczna dystrofia wątroby. Zwyrodnienie to może być potęgowane niedoborem w paszy aminokwasów zawierających siarkę oraz brak selenu. Najczęściej chorują prosięta w wieku od 6 tygodni do 6 miesięcy. Z objawów klinicznych stosunkowo najczęściej występuje ogólne osłabienie mięśni lub kulawizna, czasem pojawia się duszność i wymioty oraz biegunka, przy czym niekiedy w kale może występować krew. W ciężkich przypadkach zwierzęta leżą i nie podnoszą się do jedzenia. Ponadto zaznacza się wyraźne zażółcenie tkanki tłuszczowej w obrębie serca oraz woskowe zwyrodnienie mięśni serca i szkieletowych. Wątroba jest obrzękła i wykazuje ogniskowe zmiany martwicowe. Podawanie selenu chorym zwierzętom, nawet przy ciężkiej awitaminozie, polepsza stan ich zdrowia i pozwala na przeżycie.

DRÓB

Witamina E jest konieczna do prawidłowego rozwoju zarodka. W przypadku jej niedoboru zarodki zamierają w pierwszych dniach lęgu, natomiast pisklęta w pierwszych dniach po wykluciu. U kogutów występują zaburzenia w produkcji plemników, jądra ulegają nawet martwicy, z czego wynika niski procent zapłodnionych jaj. Ponadto w jajach powstają krwawe wylewy wskutek pękania naczyń krwionośnych, albowiem zadaniem wit. E jest uszczelnianie śródbłonków naczyń. Wymienione zmiany pojawiają się w jajach około 4 dnia lęgu. Innym następstwem niedoboru wit. E jest duże zużycie tlenu w mięśniach, potem dochodzi do zwyrodnienia i zaniku niektórych mięśni szkieletowych. Następuje odbarwienie mięśni, które stają się blade i białe. Dochodzi do zmian w układzie nerwowym, a przede wszystkim rozmiękania mózgu u kurcząt w wieku 2-8 tygodni. W obrazie klinicznym obserwuje się niezborność ruchów, drżenie mięśniowe, kloniczne drgawki kończyn, przekręcanie szyi, odrętwienie i śmierć. Przy dotykaniu kurcząt objawy nasilają się. Przy niedoborze wit. E u młodych 4-5 tygodniowych kaczek, gęsi, kur i indyków występuje dystrofia mięśni. Z ogólnych objawów to osowiałość i osłabienie kończyn, ptaki siedzą, apetyt jest zachowany, a potem występuje lekka biegunka. W przypadku nasilenia się schorzenia ptaki nie mogą się poruszać, siedzą nieruchomo, ich kończyny, rzadziej skrzydła są porażone, często wyciągnięte do tyłu, głowa opada na skutek osłabienia mięśni szyi. U kaczek zmienia się głos, przy czym śmiertelność sięga 50%.

Ogólnie należy stwierdzić, że zapotrzebowanie zwierząt na wit. E wzrasta przy zmniejszeniu zawartości w paszy aminokwasów zawierających siarkę lub gdy brak jest selenu, a także gdy pasza zawiera większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na przykład przy dziennym podawaniu 30 ml tranu w celu zabezpieczenia przed zwyrodnieniem mięśni u cieląt, trzeba dodać do karmy 200 mg wit. E. Natomiast minimalne zapotrzebowanie krów mlecznych wynosi 50 mg/kg s.m. paszy lub 500 do 1000 mg/krowę dziennie. Jednoczesne podawanie selenu i wit. E maciorkom w 3 miesiącu ciąży lub wcześniej, wywiera pozytywny wpływ na procentowość wykotów i daje dobre wyniki reprodukcyjne u owiec. Zapotrzebowanie trzody chlewnej na wit. E zaspokaja całkowicie podawanie bogatych w nią zielonek oraz otrąb pszennych, gdyż zarodki ziarna zbóż zawierają duże ilości tej witaminy. Źródłem wit. E dla drobiu także jest zielonka, ziarna owsa i jęczmienia oraz kiełki pszenne.

Agnieszka Figler
Gazeta Częstochowska

fot.sxc.hu
 

Autor: Gazeta Częstochowska

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz swoje konto możesz się zalogować.
Nie posiadasz jeszcze konta? Możesz się zarejestrować.

Wybrane produkty z platformy handlowej

pozostałe produkty

Nazwa Cena Do końca
TORF, KORA, TORFY, SUBSTRAT, SUBSTRATY, WARSZAWA - zdjęcie 1 TORF, KORA, TORFY, SUBSTRAT, SUBSTRATY, WARSZAWA 17.50 PLN
106 dni
CHLOREK WAPNIA, CHLOREK MAGNEZU, WARSZAWA - zdjęcie 1 CHLOREK WAPNIA, CHLOREK MAGNEZU, WARSZAWA 59.00 PLN
106 dni
KORA OGRODNICZA, TORF, SUBSTRAT, WARSZAWA - zdjęcie 1 KORA OGRODNICZA, TORF, SUBSTRAT, WARSZAWA 14.50 PLN
106 dni
PIASEK W WORKACH WARSZAWA WAWER non-stop - zdjęcie 1 PIASEK W WORKACH WARSZAWA WAWER non-stop 9.50 PLN
106 dni
TORF, SUBSTRAT, PODŁOŻA TORFOWE, WARSZAWA - zdjęcie 1 TORF, SUBSTRAT, PODŁOŻA TORFOWE, WARSZAWA 14.50 PLN
106 dni