Opublikowano 09-05-2011 o 12:20

Sami wyprodukujemy rozsadę pomidorów i porów


Warzywa o dużych wymaganiach cieplnych oraz warzywa o długim okresie wegetacji, często dłuższym od okresu bezmroźnego, muszą być uprawiane z rozsady.

Wcześniejszy wysiew nasion w pomieszczeniach, gdzie rośliny rosną w okresie niesprzyjających warunków pogodowych, pozwala na przyspieszenie zbioru.

Można kupić gotową rozsadę, jednak dużo więcej satysfakcji daje uprawa warzyw z rozsady przygotowanej samodzielnie. Przygotowanie własnej rozsady zmniejsza koszty i pozwala na uprawę takich odmian, jakie chcemy, a nie jakie oferuje handel.

Produkcja rozsady pomidorów trwa około 7–8 tygodni, a porów 10–12 tygodni. Termin wysiewu nasion zależy od planowanego terminu sadzenia rozsady w pole i zbioru warzyw. Przygotowanie rozsady porów przeznaczonych na wczesny zbiór (koniec czerwca/lipiec) należy rozpocząć już na początku lutego. Rozsadę sadzi się w pole w połowie kwietnia. Odmiany polecane do uprawy w tym terminie to: Lincoln, Lancia, Columbus, Pancho, Varna i Megaton F1. Jeżeli pory przeznaczone są na zbiór jesienny i wczesnozimowy, nasiona należy wysiać na początku marca, a rozsadę sadzi się w pole w drugiej połowie maja. Odmiany polecane do uprawy w tym terminie to: Jolant, Lancelot, Porbella, Juhas, Bartek, Arkansas i Belton F1. Przygotowanie rozsady pomidorów należy rozpocząć w połowie marca. Przy wyborze odmiany należy uwzględniać nie tylko cechy użytkowe, takie jak: wielkość, barwa czy smak owoców, ale także odporność na choroby, szczególnie na zarazę ziemniaka, oraz dobre zawiązywanie owoców nawet w latach chłodnych i deszczowych. Odmiany godne polecenia to: bardzo wczesne – Beta i Betalux, wczesne – Atol, Alka, Awizo F1, Poranek, Malinowy Warszawski i Malinowy Ożarowski, średnio wczesne – Rejtan F1, Malinowy Kujawski i Złoty Ożarowski, średnio późne – Malinowy Olbrzym i Krakus (odmiana polecana na domowe przetwory).

W zależności od planowanej powierzchni uprawy tych warzyw, wysiewa się niewielkie ilości nasion. Z 1 grama dobrej jakości nasion pora uzyskuje się około 120 sztuk rozsady, a pomidora około 200 sztuk. Tradycyjny sposób produkcji rozsady polega na wysiewie nasion do doniczek lub skrzynek i – gdy pojawi się pierwszy liść właściwy – pikowaniu siewek do większych doniczek lub skrzynek. Coraz częściej stosowany jest siew nasion bezpośrednio do doniczek, co pozwala na pominięcie pikowania i skrócenie okresu produkcji rozsady o kilka dni. Rozsadę można przygotować w tacach wielodoniczkowych (paletach rozsadowych). Do produkcji rozsady pomidora najbardziej przydatne są tace o większej objętości doniczek – 54/90 cm3 lub 96/53 cm3 (liczba doniczek/objętość doniczki). Do produkcji rozsady pora bardziej przydatne będą tace o mniejszej objętości doniczek – 160/25 cm3, a nawet 260/15 cm3. Nasiona pomidora wysiewa się pojedynczo, a pora pojedynczo albo po 2 lub 3 do jednej doniczki. Zaletą produkcji rozsady w tacach wielodoniczkowych jest lepsza możliwość kontroli wzrostu roślin i stosunkowo łatwa ich pielęgnacja. Rozsada produkowana w tacach jest wyrównana, ma dobrze wykształconą bryłę korzeniową, korzenie silnie przerastają podłoże. Rozsadę taką łatwo wyjmuje się bez uszkadzania korzeni, a po posadzeniu szybciej przyjmuje się. Zaletą produkcji rozsady w tacach wielodoniczkowych jest również możliwość łatwego przenoszenia tac z roślinami, bez ich uszkadzania.

Podłoże do produkcji rozsady powinno mieć luźną strukturę, odpowiednią wilgotność, odczyn (pH 6,0–7,0) i zasobność w składniki pokarmowe. Najlepsze są gotowe podłoża z odkwaszonego torfu, nazywane substratami torfowymi. Na opakowaniu powinna być podana wartość pH i zawartość składników pokarmowych. Przy zakupie podłoża należy się upewnić, czy jest to podłoże przeznaczone do produkcji rozsad (dla roślin we wczesnej fazie wzrostu). Można też przygotować podłoże samemu, mieszając gotowy substrat torfowy z piaskiem w stosunku 4:1. Przed wysiewem nasion podłoże trzeba ogrzać do temperatury pokojowej. Warunkiem uzyskania szybkich wschodów i prawidłowego wzrostu roślin w późniejszym okresie jest zapewnienie odpowiedniej temperatury. Po wysiewie nasion należy zapewnić temperaturę 20–25 st.C dla pomidorów i 18– 20 st.C dla porów. W takich warunkach wschody pomidorów pojawiają się już po 5–6 dniach od siewu, a pora po 7–10 dniach. Po wschodach temperaturę należy obniżyć do 16–18 st.C w ciągu dnia i 14–16 st.C w nocy oraz zapewnić dobre oświetlenie roślin. Po około 2 tygodniach od wschodów siewki mają już dobrze wykształcone liścienie i zaczątek pierwszego liścia właściwego, wtedy trzeba je przepikować. Przez pikowanie zapewnia się roślinom więcej miejsca dla dobrego wzrostu, a także wzmacnia się system korzeniowy. Pory pikuje się zwykle w rozstawie 5 x 5 cm, a pomidory w rozstawie 8 x 8 cm lub 10 x 10 cm. Przy pikowaniu siewek nie należy podwijać korzeni, a gdy korzeń główny jest za długi, należy go skrócić. Ważne jest dobre dociśnięcie ziemi do korzeni, aby nie było wolnych przestrzeni. Po przepikowaniu siewek znacznie zwiększy się powierzchnia, na której będą ustawione rośliny w doniczkach, skrzynkach czy tacach. Należy o tym pomyśleć wcześniej, aby zapewnić odpowiednią ilość miejsca.

Pielęgnacja rozsady polega na utrzymaniu odpowiedniej temperatury i wilgotności oraz zapewnieniu dostatecznej ilości światła. Żeby uzyskać dobrą rozsadę, należy zapewnić odpowiednią dla każdego gatunku temperaturę. Temperatura wyższa od zalecanej, zwłaszcza przy niedoborze światła, może powodować wybieganie rozsady, zaś niższa może opóźniać wzrost i rozwój roślin. Rośliny należy systematycznie i równomiernie podlewać. Ziemia powinna być dostatecznie wilgotna, ale nie za mokra. Przesuszenie rozsady prowadzi do zasychania korzeni i zahamowania wzrostu roślin.

Podłoże do produkcji rozsady powinno charakteryzować się odpowiednią zasobnością w składniki pokarmowe, zapewniającą prawidłowy wzrost roślin. Składniki pokarmowe z podłoża szybko wyczerpują się, zwłaszcza z doniczek o małej objętości, co może prowadzić do zahamowania wzrostu rozsady. W miarę potrzeby, rośliny należy dokarmiać. Regularnego dokarmiania wymaga rozsada produkowana w tacach wielodoniczkowych, ze względu na małą ilość podłoża w pojedynczej doniczce. Dokarmianie rozsady rozpoczyna się, gdy rośliny mają w pełni wykształcone dwa liście i powtarza w odstępach kilku dni. Na ogół rozsadę dokarmia się 2 lub 3 razy, ostatni raz na 2–4 dni przed sadzeniem w pole. Do dokarmiania roślin najlepiej jest stosować płynne nawozy wieloskładnikowe, np. Florovit, Agroleaf Total, Ekolist Standard. Rozsadę można dokarmiać przez podlewanie lub dolistnie.

Przed sadzeniem w pole rozsadę należy zahartować, tzn. przygotować do mniej korzystnych warunków do wzrostu. Na kilka dni przed sadzeniem należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperaturę poprzez intensywniejsze wietrzenie. Rośliny łatwiej wtedy znoszą stresy spowodowane zmianą środowiska i szybciej się przyjmują. Bezpośrednio przed sadzeniem rozsadę należy obficie podlać.

Gotowa do sadzenia rozsada powinna mieć krępą budowę, krótką i jędrną łodygę, gęsto osadzone intensywnie zielone liście z grubymi ogonkami oraz dobrze rozwinięty system korzeniowy. Rozsada pomidorów powinna mieć 4–6 liści, a pora 2–4 liści.

Nasza Rola Nr 32/2011

Autor: materiał dodany przez Nasza Rola

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz swoje konto możesz się zalogować.
Nie posiadasz jeszcze konta? Możesz się zarejestrować.

Wybrane produkty z platformy handlowej

pozostałe produkty

Nazwa Cena Do końca
Mieszanka piaskowo - solna producent Warszawa - zdjęcie 1 Mieszanka piaskowo - solna producent Warszawa 9.00 PLN
212 dni
Drzewka owocowe, krzewy owocowe Warszawa Wawer - zdjęcie 1 Drzewka owocowe, krzewy owocowe Warszawa Wawer 24.00 PLN
212 dni
SUBSTRAT TORFOWY, TORF W WORKACH, WARSZAWA - zdjęcie 1 SUBSTRAT TORFOWY, TORF W WORKACH, WARSZAWA 13.50 PLN
212 dni
SIATKA CHOINKOWA DO PAKOWANIA CHOINEK Warszawa - zdjęcie 1 SIATKA CHOINKOWA DO PAKOWANIA CHOINEK Warszawa 65.00 PLN
212 dni
CHLOREK WAPNIA, CHLOREK MAGNEZU, WARSZAWA - zdjęcie 1 CHLOREK WAPNIA, CHLOREK MAGNEZU, WARSZAWA 1.00 PLN
212 dni