Opublikowano 13-07-2011 o 11:51

Przycinanie drzew owocowych


Smak i jakość owoców zależą od wielu czynników, przede wszystkim genetycznych i atmosferycznych, ale duży wpływ mają na nie również zabiegi pielęgnacyjne.

Wśród których jednym z podstawowych jest cięcie. Drzewa owocowe sadzą nie tylko sadownicy, ale też rolnicy, działkowcy i posiadacze ogródków przydomowych. Właśnie im najbardziej potrzebna jest informacja techniczna, kiedy i jak przycinać drzewka.

Termin, sposób i intensywność cięcia wpływają na jego wyniki. Cięcie drzew i krzewów owocowych wykonuje się w okresie spoczynku lub podczas wegetacji roślin. Najczęściej zabieg ten wykonujemy w okresie zimowo-wiosennym, po minięciu większych mrozów, od drugiej połowy lutego do kwietnia. Jest to najbardziej odpowiednia pora dla przycinania jabłoni, grusz i śliw. Drzewa te, a także morele i brzoskwinie po wejściu w okres owocowania (w wieku 3-5 lat) wymagają regularnego cięcia co roku.

W zależności od funkcji, jaką ma spełniać cięcie w sadach owocujących, wyróżniamy kilka jego rodzajów:
- prześwietlanie koron,
- odmładzanie drzew,
- cięcie odnawiające,
- cięcie na krótkopędy.

Prześwietlanie koron jest najbardziej powszechnym systemem cięcia jabłoni, grusz i śliw w Europie i Ameryce. W trakcie tego zabiegu usuwamy wszystkie pędy chore, nadłamane, przemarznięte, zaschnięte i starzejące się, ale przede wszystkim wycinamy pędy zbyt zagęszczające koronę. Są to gałązki rosnące do środka korony, gałązki z wierzchołka drzew niepotrzebnie podwyższające koronę oraz gałązki krzyżujące się i pokładające jedna na drugiej.

Z prześwietlaniem koron łączy się zazwyczaj cięcie odmładzające. Dotyczy ono drzew starych, zaniedbanych, dawno nie ciętych. Polega na skróceniu konarów i gałęzi. Konary dużych drzew skraca się o 1-3 m, tzn. tnie się je w miejscu dwu-, trzy- lub nawet pięcioletniego przyrostu. W pierwszym roku po wykonaniu takiego cięcia plon jest zazwyczaj niższy niż przed zabiegiem, ale po dwóch lub trzech latach jest on wyższy niż przed cięciem, a owoce mają lepszą jakość.

Cięcie odnawiające polega na utrzymaniu określonej rotacji pędów owoconośnych w koronie drzewa. Zbędne pędy owoconośne usuwane są na wiosnę. W sadach brzoskwiniowych pozostawia się zwykle tylko pędy jednoroczne, w określonych odległościach na konarze (zwykle co 30-60 cm).

Cięcie na krótkopędy wywodzi się z ogrodów przypałacowych i dworskich. Najlepsze rezultaty daje w uprawie karłowatych grusz. Na konarach pozostawia się wszystkie krótkopędy, natomiast długopędy skraca się do kilku oczek wiosną lub latem. Wskutek corocznego skracania długopędów konary nie rozgałęziają się, lecz zachowują kształt, jaki został im nadany w czasie formowania korony.

Praktyczne pokazy cięcia i formowania drzew od wielu lat prowadzą naukowcy i instruktorzy z kraju i zagranicy w różnych regionach kraju. Organizowane są też w sadach prowadzonych intensywnie. Zdaniem specjalistów holenderskich częstym błędem jest silne skracanie pędów bocznych i niewłaściwe ciecie przewodnika oraz pozostawienie konkurujących z przewodnikiem gałęzi. Silne cięcie prowadzi do dużego wzrostu i nadmiernego zagęszczenia koron, co skłania sadowników do ponownego użycia sekatora.

Głównym celem cięcia wszystkich w pełni wyrośniętych drzew jest uzyskanie plonu dobrej jakości. Cięcie zimowe sprzyja wyrastaniu owoców do wymaganej wielkości. Szczególnie wyraźne efekty uzyskuje się u wszystkich drzew starszych odmian, skłonnych do obfitego plonowania (np. jabłoń Golden Delicious, grusza konferencja, śliwka węgierka Wangenheima). Jednak zbyt intensywne cięcie zimowe może pogorszyć niektóre cechy jabłek. Są one wówczas dobrze wyrośnięte, lecz zbyt zasobne w azot, ubogie w wapń, dlatego mało jędrne. Takie jabłka nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Wiele doświadczeń wykazuje, że cięcie letnie bardziej poprawia jakość jabłek niż przycinanie zimowe. Wycięcie pędów cieniujących owoce na 3-4 tygodnie przed zbiorem poprawia wydatnie rumieniec jabłek. Cięcie letnie musi być prowadzone na tyle umiejętnie, aby owoce odsłonić od słońca, lecz nie zubożyć ich w asymilaty, co może spowodować, że owoce nie osiągną wymaganej wielkości. U jabłoni zwiększa ono na ogół zawartość wapnia w owocach i ogranicza występowanie gorzkiej plamistości podskórnej.

Po zerwaniu owoców można latem ciąć drzewa podobnie jak podczas ich spoczynku zimowego. W ten sposób należy ciąć czereśnie i wiśnie, bo w tym czasie kora i drzewo są najmniej narażone na zakażenie chorobami.

Na temat sposobów i terminów cięcia poszczególnych gatunków, a nawet odmian istnieje wiele opinii. W niniejszym artykule przedstawiono tylko nieznaczną ich część.

autor: Agnieszka Janiaczyk-Dąbrowska KPODR Minikowo, Oddział w Przysieku
artykuł pochodzi z KPODR

Autor: KPODR

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz swoje konto możesz się zalogować.
Nie posiadasz jeszcze konta? Możesz się zarejestrować.

Wybrane produkty z platformy handlowej

pozostałe produkty

Nazwa Cena Do końca
Tanie ubezpieczenia rolne - zdjęcie 1 Tanie ubezpieczenia rolne - 152 dni
SIATKA CHOINKOWA DO PAKOWANIA CHOINEK Warszawa - zdjęcie 1 SIATKA CHOINKOWA DO PAKOWANIA CHOINEK Warszawa 49.00 PLN
361 dni
Obornik Granulowany NPK 4-3-3 lub NPK 2-5-2 - zdjęcie 1 Obornik Granulowany NPK 4-3-3 lub NPK 2-5-2 800.00 PLN
59 dni
Kupię każdą ilość ziaren - zdjęcie 1 Kupię każdą ilość ziaren - 33 dni
Obornik Granulowany w big bagach - zdjęcie 1 Obornik Granulowany w big bagach 800.00 PLN
113 dni